Ambassade van België in Kameroen

België in Kameroen

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Kameroen is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Yaoundé? U reist als toerist door Kameroen en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Kameroen gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. 

 

Coronavirus/Covid-19 - Bericht aan de Belgen  – Update 24.03.2020

 

Alle landen onder het ambtsgebied van de Ambassade van België in Yaounde (Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR en Tsjaad) zijn nu getroffen door het Covid-19 coronavirus.

Hieronder vindt u elementen van antwoord op enkele FAQ :

Wat zijn de maatregelen aangenomen door Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR en Tsjaad om de coronavirus Covid-1ç te bestrijden ?

Antwoord : De gezondheidsautoriteiten van de 5 landen hebben strikte maatregelen aangenomen om de verspreiding van de epidemie op hun grondgebied voor te komen en te bestrijden. Die maatregelen worden, zover mogelijk, land per land opgesomd in de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken, beschikbaar op: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

De Ambassade van België nodigt de Belgische onderdanen uit om die reisadviezen regelmatig raad te plegen, alsmede de verschillende informatiebronnen ingesteld door de overheid van het land waar ze verblijven. In het bijzonder vestigt de Ambassade de aandacht van reizigers en onderdanen op de absolute noodzaak om de door de autoriteiten gestelde quarantainemaatregelen voor mensen die op hun grondgebied toekomen of recent zijn toegekomen na te leven. Het is ook de verantwoordelijkheid van mensen die op een vlucht zaten waar een positief geval van coronavirus werd gedetecteerd, om zich strikt aan een quarantaine te houden en zich te melden bij de gezondheidsautoriteiten.

Ik wens naar Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR of Tsjaad te reizen. Mag-ik mijn reisplan behouden ?

Antwoord : Op 14 maart heeft de Belgische FOD Buitenlandse Zaken, met het oog op de mondiale evolutie van de situatie, een nieuw advies uitgevaardigd aan alle Belgische reizigers waarbij alle reizen naar het buitenland nu worden afgeraden vanwege het hoge risico op blokkering in het buitenland door quarantainemaatregelen of grenssluitingen. Het bericht, dat ook voor Kameroen, CAR, Equatoriaal Guinea, Gabon en Tsjaad geldig is, kan hier worden geraadpleegd.

Wat moet ik doen als ik al in Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR of Tsjaad ben ? Moet ik terug naar België ?

Antwoord : Wie zich op dit ogenblik in het buitenland bevindt, wordt eerst en vooral aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen, studenten of mensen op zakenreis of op missie van korte duur, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is. Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en de mogelijkheid op terugkeer steeds moeilijker zal worden.

Hoe moet ik in de praktijk doen, als ik beslis terug naar België te keren ?

Antwoord : Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Belgische onderdanen die zich bevinden in landen waar alle commerciële passagiersvluchten met het buitenland zijn opgeschorst en die toch naar België willen vertrekken worden uitgenodigd de Ambassade hiervan te verwittigen per e-mail naar yaounde@diplobel.fed.be (link sends e-mail). De Ambassade zal ze verwittigen van de repatriëringsvluchten die zouden worden georganiseerd naar Europa. Belgen op reis van korte duur of in medische noodtoestand zullen prioritair zijn.

Wie naar België vertrekt, wordt verzocht zich strikt te houden aan de beslissingen die de Belgische regering heeft genomen in verband met het coronavirus: www.info-coronavirus.be (externe link).

Is de Ambassade van België nog open ?

Antwoord : De Ambassade van België blijft open en blijft consulaire diensten aanbieden aan het publiek, maar enkel op afspraak (+237.242.10.10.07 of yaounde@diplobel.fed.be (link stuurt een e-mail)). Strikte handwasmaatregelen worden bij de ingang van het gebouw toegepast. Alle openbare vergaderingen en evenementen van de Ambassade zijn tot nader order ook afgelast.

Landgenoten die het nog niet zouden hebben gedaan worden uitgenodigd zich in te schrijven bij de ambassade of op  https://travellersonline.diplomatie.be/ (externe link).

Ambassade van België in Yaoundé - 24 maart 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Visumaanvragen

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, werkt de ambassade sinds 3 september 2018 samen met de firma VFS.

Voor de indiening van de visumaanvragen voor België, Luxemburg, Noorwegen (kort verblijf) en Nederland dient u zich voortaan te wenden tot VFS. U kan meer informatie vinden op http://www.vfsglobal.com/belgium/cameroon/index.html.

 
Informatie studentenvisum

De Belgische ambassade wenst u mede te delen dat sinds 1 april 2018, een samenwerking met het Franse instituut in Kameroen - Yaoundé van start is gegaan voor de procedures voor studies in België. Lees meer...

 
Vredesopbouw

De Belgische overheid biedt via haar Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken maatschappelijke actoren over de hele wereld Vredesopbouw-subsidies aan. Via dit soort financiering wil België bijdragen tot de realisatie van duurzame vredessituaties. Het kan gaan om het aanpakken van oorzaken van instabiliteit, het bijdragen tot preventie, bemiddeling en oplossing aangaande geschillen, het verhelpen aan de gevolgen van conflicten, of het ondersteunen van inspanningen ter vermijding van mogelijk terugval in crisistoestanden. Klik hier voor meer informatie over actuele oproepen en thematische en geografische prioriteiten.

 
Nota aan Belgen die in Tsjaad wonen

De politieke instabiliteit in Libië heeft de Belgische overheid doen besluiten om het uitgezonden personeel dat werkzaam is in de ambassade in Tripoli tijdelijk terug te trekken.

Belgen die bij de ambassade in Tripoli zijn geregistreerd kunnen voor consulaire diensten terecht bij de Belgische ambassade in Tunis [Belgen die in Libië wonen] of in Yaoundé [Belgen die in Tsjaad wonen]. 

Lees meer

 

Nieuws

29 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

28 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

27 Mar

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een update over de Belgen in het buitenland.

26 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), gaf deze namiddag een stand van zaken over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

25 Mar

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft deze namiddag om 17.00 u. gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.