Ambassade van België in Kameroen

België in Kameroen

Welkom op onze website!
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
Yaounde@diplobel.fed.be of telefonisch op +237.222 21.52.91. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg de reisadviezen.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

U bent een Belg die onlangs naar Kameroen is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Yaoundé? U reist als toerist door Kameroen en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Kameroen gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. 

 

 

Coronavirus/Covid-19 - Bericht aan de Belgen  – Update 29.04.2020

 

Alle landen onder het ambtsgebied van de Ambassade van België in Yaounde (Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR en Tsjaad) zijn nu getroffen door het Covid-19 coronavirus.

Hieronder vindt u elementen van antwoord op enkele FAQ :

Wat zijn de maatregelen aangenomen door Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR en Tsjaad om de coronavirus Covid-1ç te bestrijden ?

Antwoord : De gezondheidsautoriteiten van de 5 landen hebben strikte maatregelen aangenomen om de verspreiding van de epidemie op hun grondgebied voor te komen en te bestrijden. Die maatregelen worden, zover mogelijk, land per land opgesomd in de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken, beschikbaar op: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

De Ambassade van België nodigt de Belgische onderdanen uit om die reisadviezen regelmatig raad te plegen, alsmede de verschillende informatiebronnen ingesteld door de overheid van het land waar ze verblijven. In het bijzonder vestigt de Ambassade de aandacht van reizigers en onderdanen op de absolute noodzaak om de door de autoriteiten gestelde quarantainemaatregelen voor mensen die op hun grondgebied toekomen of recent zijn toegekomen na te leven.

Ik wens naar Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR of Tsjaad te reizen. Mag-ik mijn reisplan behouden ?

Antwoord : De Belgische regering heeft in het kader van de coronacrisis beslist om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden tot en met 8 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig evalueren.

Wat moet ik doen als ik al in Kameroen, Gabon, Equatoriaal Guinea, CAR of Tsjaad ben ? Moet ik terug naar België ?

Antwoord : Wie zich op dit ogenblik in het buitenland bevindt, wordt eerst en vooral aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen, studenten of mensen op zakenreis of op missie van korte duur, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is.

Hou er rekening mee dat zeer weinig vluchten nog georganiseerd worden op de 5 landen van de jurisdictie.

Hoe moet ik in de praktijk doen, als ik beslis terug naar België te keren ?

Antwoord : Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Belgische onderdanen die zich bevinden in landen waar alle commerciële passagiersvluchten met het buitenland zijn opgeschorst en die toch naar België willen vertrekken worden uitgenodigd de Ambassade hiervan te verwittigen per e-mail naar yaounde@diplobel.fed.be (link sends e-mail). De Ambassade zal ze verwittigen van de repatriëringsvluchten die zouden worden georganiseerd naar Europa. Belgen op reis van korte duur of in medische noodtoestand zullen prioritair zijn.

Kijk ook regelmatig op de websites van de luchtvaartmaatschappijen of nieuwe vluchten aangeboden worden.

Wie naar België vertrekt, wordt verzocht zich strikt te houden aan de beslissingen die de Belgische regering heeft genomen in verband met het coronavirus: www.info-coronavirus.be (externe link).

Als u transiteert via een derde land om naar België terug te keren kunt u ook het reisadvies voor dat land consulteren (zie link onder vraag 1).

En als ik ter plaats blijf ?

Antwoord : Indien u vaststelt dat reizen om thuis te geraken niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u enkel adviseren om te blijven waar u bent. Vergewis u ervan dat u onderdak hebt en probeer om via contacten met België zelf hulp te regelen o.a. met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden om u te helpen. In deze ongeziene omstandigheden zijn zelfs de hulpmiddelen van de Belgische ambassades beperkt.

De Facebook-groep (externe link) #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar - opgericht voor de reizigers die vastzitten - verenigt advies en privéinitiatieven van Belgen die permanent in het buitenland verblijven.

Is de Ambassade van België nog open ?

Antwoord : De Ambassade van België blijft open en blijft consulaire diensten aanbieden aan het publiek, maar enkel op afspraak (+237.242.10.10.07 of yaounde@diplobel.fed.be (link stuurt een e-mail)). Strikte handwasmaatregelen worden bij de ingang van het gebouw toegepast. Alle openbare vergaderingen en evenementen van de Ambassade zijn tot nader order ook afgelast.

Landgenoten op bezoek die het nog niet zouden hebben gedaan worden uitgenodigd zich in te schrijven bij de ambassade of op  https://travellersonline.diplomatie.be/ (externe link).

Hoe kan ik de FOD Buitenlandse Zaken in België contacteren ?

Antwoord : Het callcenter van Buitenlandse Zaken kan bereikt worden op het nummer  +32 (0)2 501 4000 van 9u. tot 18u.

Ambassade van België in Yaounde – 29 april 2020

 

Visumaanvragen

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, werkt de ambassade sinds 3 september 2018 samen met de firma VFS.

Voor de indiening van de visumaanvragen voor België, Luxemburg, Noorwegen (kort verblijf) en Nederland dient u zich voortaan te wenden tot VFS. U kan meer informatie vinden op http://www.vfsglobal.com/belgium/cameroon/index.html.

 
Informatie studentenvisum

De Belgische ambassade wenst u mede te delen dat sinds 1 april 2018, een samenwerking met het Franse instituut in Kameroen - Yaoundé van start is gegaan voor de procedures voor studies in België. Lees meer...

 
Vredesopbouw

De Belgische overheid biedt via haar Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken maatschappelijke actoren over de hele wereld Vredesopbouw-subsidies aan. Via dit soort financiering wil België bijdragen tot de realisatie van duurzame vredessituaties. Het kan gaan om het aanpakken van oorzaken van instabiliteit, het bijdragen tot preventie, bemiddeling en oplossing aangaande geschillen, het verhelpen aan de gevolgen van conflicten, of het ondersteunen van inspanningen ter vermijding van mogelijk terugval in crisistoestanden. Klik hier voor meer informatie over actuele oproepen en thematische en geografische prioriteiten.

 

 

Nieuws

17 jul

De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

12 jul

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

11 jul

Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.

04 jul

De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

02 jul

De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".